Kammarrätten i Göteborg har i en dom i mål 5079-06, 20081112, kommit fram till att delägare i ett kommanditbolag som inte registrerats hos Bolagsverket under en tid av dryga 4 år kan ändå vara med att dela resultatet i bolaget.
Bakgrund: Frågan gäller att bolaget har haft två delägare som gick in i bolaget genom avtal under år 2000 men som inte registrerades hos Bolagsverket förrän år 2004 önskade dela ett resultat som avsåg taxering 2001. Skatteverket som var av uppfattning att det bör ges stor betydelse av vilka uppgifter som finns på Bolagsverket ansåg att fördelningen inte skulle godkännas på de delägare som inte fanns med i bolagsregistret.
Kammarrätten anser att delägareuppgifter i handelsregistret hos Bolagsverket ska tillmätas stor betydelse vid bedömning av ägarförhållandena. Mot dessa uppgifter står emellertid samstämmiga uppgifter från de fyra personerna som säger sig ha ägt del i kommanditbolaget sedan år 2000, även om detta kommit att återspeglas i ett skriftligt bolagsavtal först under september månad 2008. Några särskilda formkrav avseende bolagsavtal och inträdesavtal finns emellertid inte. Att samtliga fyra ansett sig vara ägare stöds av bolagets obestridda uppgift om att person E och person N, i likhet med de registrerade ägarna, har undertecknat kommanditbolagets årsbokslut. Såväl kommanditbolaget som de personer som tagit del av resultatet har också redovisat detta i sina respektive deklarationer. Skatteverkets utredning ger inte stöd för att ägarförhållandena i bolaget. Det har inte heller framkommit att det i övrigt skulle finnas någon stark intressegemenskap mellan samtliga fyra personer. Mot denna bakgrund finner kammarrätten att enbart avsaknaden av registrering av ägarförändringen inte kan tillmätas sådan betydelse att de personer som fått del av reslutatet inte kan anses som delägare. Kammarätten går sedan igenom sättet fördelningen av resultet gick till och finner att fördelningen också är godtagbar. De klagande vinner mot Skatteverket hela målet.