Högsta Domstolen har i en dom (mål nr B1412-04) den 29 oktober 2004 ansett att en företagare som lämnade in sitt aktiebolags årsredovisning försenat två år i rad gjorde sig skyldig till bokföringsbrott av normalgraden. Påföljden blev villkorlig dom och böter. Företagaren hade lämnat årsredovisningen tre månader för sent det första året och fyra månader för sent det andra året.
Högsta domstolen utryckte sig så här i domen om skyldigheten. Till skillnad från vad som var fallet enligt 1976års bokföringslag (1976:125) är årsredovisningen enligt 1999 års bokföringslag (1999:1078) att betrakta som ett led i bokföringen för sådana företag som anges i 6 kap. 1§ sistnämnda lag. Av 6 kap 2 § framgår att en årsredovisning skall upprättas och offentliggöras enligt tillämplig lag om årsredovisning. Det anförda innebär att en försening i fråga om upprättande av årsredovisning numera kan vara att hänföra sig till sådant åsidosättande av bokföringsskyldigheten som avses i 11 kap. 5§ brottsbalken. I vart fall gäller det att årsredovisningen har försenats i förhållande till aktiebolagslagens bestämmelse.
Det är ganska förvånansvärt att HD bedömer försening om endast några månader som ett bokföringsbrott. Det skall här nämnas att Bolagsverket har rätt att ta ut dryga förseningsavgifter av bolaget i det fall årsredovisningar inte lämnas i tid. I t.ex. det brittiska systemet har företagen 10 månader på sig att lämna in en årsredovisning. Vidare kan företag i Storbritannien få en förlängning med 3 månader i fall företaget har affärer med utlandet. Förseningsavgifterna är också mycket lägre än i Sverige. Båda länder är medlemmar av Europeiska Unionen och tillämpar bland annat EU-direktiven om årsredovisningar. Sverige har dock valt att vara ett mycket striktare samhälle när det gäller att hantera företagare som inte sköter sina åtaganden.