EG-domstolen har under hösten avkunnat domar (C-63/99, C-235/99, C-257/99 av den 27 september 2001 och C-268/99 av den 20 november 2001) som bekräftar att ansökarländernas medborgare (Polen, de baltiska stater, Tjecken, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Slovenien, Malta och Cypern) har rättskrav genom gemenskapslagstiftningen på att få uppehålls- och arbetstillstånd som egna företagare inom den Europeiska Unionen.
Domarna i klartext bekräftar att alla ansökarländernas medborgare har ett rättskrav på att få beviljat uppehålls- och arbetstillstånd för drift av egen rörelse inom Europeiska Unionen. Medborgarna skall inge sin ansökan enligt arbetslandets immigrationslagstiftning. Det betyder att i de flesta länder skall ansökan inges före inresa i landet. Det gäller dock ej i t.ex. Sverige för kort arbete, d.v.s. max tre månaders vistelse i vissa bolagsformer. Migrationsmyndigheterna måste sakligt pröva ansökan på ett sätt så att man ej fråntager medborgarnas faktiska rätt. Avslagsgrunder kan bara gälla landets säkerhet eller att företagaren inte har ekonomiska förutsättningar för sin rörelse. Ansökarländernas medborgare äger rätt att ej diskrimineras och skall behandlas lika som andra medborgare inom Europeiska Unionen.
Enligt byråns uppfattning bör alltså kriterierna för ekonomisk bedömning läggas lika med vad som krävs ekonomiskt t.ex. för en svensk medborgare som flyttar till Spanien. Kriterierna där är att personen som flyttar in i en medlemsstat skall ha inkomst som motsvarar minsta pensionen för landets medborgare. I Spanien är det t.ex. ca 1 miljon pesetas (ca 55.000 SEK). Samma krav måste alltså gälla för östeuropeér i Spanien för att de ej skall diskrimineras i förhållande till andra unionsmedborgare i Spanien. På precis samma sätt kan man ta fram minsta pension för Sverige och då ha inträdesbiljetten till den svenska marknaden med både uppehållstillstånd och arbetstillstånd som egen företagare.
Brochs Redovisningsbyrå KB har tidigare genom sitt första nyhetsbrev 1996, som vi lät publicera när vi öppnade vår hemsida som första redovisningsbyrå i Malmö, låtit meddela att många företagare från östeuropa och andra så kallade visumfria länder har rätt att driva egen verksamhet i Sverige. Denna rätt har nu alltså förstärkts för de medborgare som kommer från ansökarländerna. Dessa åtnjuter alltså inte bara en intern svensk rätt utan nu också en EG-rätt. Det betyder bland annat att Sveriges Riksdag kan ej ändra detta förhållande själv. Sveriges Riksdag kan endast ändra den interna rätten och ej de rättsakter som ligger på EG-nivå.
Sedan vi lät publicera nyheten om utländska företagares rätt på vår hemsida och sedan detta bland annat uppmärksammades på Sydnytt 1998, som gjorde reportage på byrån, kan vi meddela att flera aktörer har påbörjat verksamhet som förmedlare av arbetskraft särskilt från östländerna kring Östersjön och särskilt inom byggbranschen. Troligen har många fler genom nyheten sett till att legalisera sina förbindelser med östeuropeér som tidigare var att betrakta som svart arbetskraft.
Genom de nya domar från EG-domstolen kan man säga att marknaden för den som vill förmedla arbetskraft från östeuropa är nu inte bara Sverige utan hela den Europeiska Unionen.
Det betyder att polska byggföretagare kan nu ta arbete i Köpenhamn eller London. Bulgariska trädgårdsodlare kan ta arbete på spanska solkusten. IT-konsulter från Tallin kan ta arbete i Frankfurt, Tyskland. Det enda problemet är att många ej känner till rättigheterna på området. Det gäller både köpare av tjänster och de potentiella säljarna.
Köparna är de som kan dra mest nytta av detta då de nu har tillgång till en stor geografisk marknad där de kan söka efter mer arbetskraft. Östeuropeérna börjar dessutom bli bättre i engelska, tyska och andra stora språk inom unionen. Detta betyder att det är företagsmässigt att söka efter sina tjänstebehov på denna marknad. Särskilt när det i de flesta tillfällen dessutom är billigare än en inhemsk lösning.
För privatpersoner inom unionen är detta också intressant. Pigdebatten är i princip död med de nya rättsfallen. Pigorna från t.ex. Sofia, Bratislava eller Pilsen kan nu öppna egna företag och arbeta i svenska hem så länge de ser till att vara självständiga. Detta betyder att de måste ha flera familjer de arbetar för samtidigt. Många pigor skulle troligen vara nöjda med en månadsinkomst på ca fem – sex tusen kronor i månaden. Det betyder att en piga med en arbetstid på ca 10 timmar i veckan skulle kosta ca 1.500 kr för en svensk familj. Detta finns det säkert en stor efterfråga på hos många familjer där båda är yrkessamma.
Enligt byråns uppfattning ligger här en dold miljard industri som bara väntar på att utvecklas. Ansökarländerna har över 100 miljoner av invånare och EU-länderna har drygt 400 miljoner invånare. Skillnaderna är fortfarande mycket stora på lönenivåer. Även inom ansökarländerna är det stor skillnad på lönenivå mellan ett land som Slovenien och Rumänien. Fler och fler östeuropeér behärskar IT och nya språk. Kommunikationerna blir bättre och billigare. Detta betyder att de praktiska förutsättningarna förbättras hela tiden. Nu börjar ett nytt Europa med en friare arbetsmarknad och där människor börjar vänjas vid att umgås över nationsgränserna.