Den 1 januari 2009 träder den omtvistade FRA-lagen (signalspaningslagen) i kraft. Kritiken har varit stor i vissa kretsar för att det är fråga om en ”Big Brother” lagstiftning som är ett för långtgående ingrepp i människors integritet. Enligt dagspressen finns möjligheter för den som vill att undvika att bli påverkad av den nya lagen, dessa tips har förekommit (byrån svarar inte för att detta fungerar):
Anonymsurfa: Via krypterade så kallade ”darknet eller proxys” är tanken att man ska kunna sända och ta emot information på internet utan att den kan spåras. Både teknik och effektivitet varierar och tjänsterna är flera. Bland andra finns Relakks, Dold (båda för ca 49 kr månad eller 449 kr år – pris sommaren 2008), Anonymizer (cirka 185 till 740 kronor per år, beroende tjänst – pris sommaren 2008) och kostnadsfria som Tor och Waste. För maxmal säkerhet är det viktigt att också trafiken i den digitala tunnel är krypterad, samt att tjänstens server helst ligger utan för Sveriges gränser.
Ytterligare varianter finns där man anonymsurfar via särskilda sajter som Surfahemligt.se, Youranonymousproxy.com, Gyub.com och Surfaanonymt.se
IP-telefonera: Ip-telefoni (eller Volp, Voice over internet protocol som det också kallas) är säkert, så länge man använder sig av tjänster där signalerna krypteras. Ett exempel på en sådan är gratistjänsten Skype. Med den kan man liksom flera liknande tjänster också ringa till vanliga telefoner och mobiler över nästen hela världen mot en (mindre) kostnad. Teoretiskt kan FRA ta reda på vilka som kommunicerar, men desto svårare om vad. Även SMS går att kryptera via olika tjänster som exempelvis SMS007 (cirka 240 eller 333 kronor – sommaren 2008) och Kryptext (cirka 1.575 kronor – sommaren 2008).
Mejla kryptiskt: Vill du skicka mail utan någon tredje part ska kunna ta del av informationen kan du även kryptera din mejltjänst. S/Mime är en standard i många moderna mejlprogram som Outlook och Apple Mail. Ett digitalt certifikat behövs dock innan man kan aktivera det och ett sådant kan man få gratis via Thawte.com. Man kan förstås också ladda ner en rad andra liknande program som PGP (knappt 900 kronor för hemmaversionen – sommaren 2008), Flexcrypt (gratis för upp till tre adresser och drygt 940 kronor för ett obegränsat antal – sommaren 2008), och gratisalternativet GPG.
Chatta krypterat kan du bland annat göra om du laddar ned gratistjänsterna Simplite eller I-im.
Snigelposta: Det mest klassiska sättet att kommunicera med eller via utlandet, det vill säga med vanlig post eller ”snailmail” som det kallats, är forfarande möjligt utan risk för att FRA eller någon annan myndighet tar del av kommunikationens innehåll.