RSV Rapport 2000:9 heter ”Vår förvaltning år 2010 – i globaliseringens spår”. Rapporten kan beställas kostnadsfritt av allmänheten och den omfattar över 700 sidor.
Rapporten visar att det är internationaliseringen och europafrågorna som i större och större utsträckning kommer påverka det svenska samhället. Det är svårt i vårt nyhetsbrev att avspegla en så omfattande och nyanserad rapport som det är frågan om här. En del utdrag följer dock här nedan:
- (sidan 79): Utvecklandet av ny teknik och avsevärt förbättrade möjligheter att sammanställa och bearbeta information om enskilda individer har fått vissa att frukta att staterna som ett led i sin maktutövning ska omvandlas till George Orwells berömda storebrorsamhälle. Det är visserligen sant att den tekniska utveckling ger staterna nya möjligheter till kontroll, men staterna har alltid behandlat information om sina medborgare. De tekniska landvinningar tenderar endast att förstärka rådande värderingar och det leder i demokratiska stater till att storebror inte är det viktigast hotet. Det riktiga hotet mot individens integritet kommer istället från näringslivet. Från tusen små ”lillasystrar” som i välvilliga syften samlar på sig personliga data. Det samlande av data kombinerat med en kommersiell marknad för data utgör det stora hotet. Makten över individen frångår staten och tillfaller svårkontrollerbara kommersiella nätverk.
- (sidan 149) … De kommer fram till att det under 2000-talet kommer att skapas en ny superklass av medborgare på 500 miljoner mycket rika människor, av vilka ca 100 miljoner kommer att bli tillräckligt rika för att bli suveräna individer men en enorm egen datorkapacitet. Det handlar om entreprenörer och privata företagare med komplett kontroll över sina finanser som väljer var de ska bo och vad de vill betala för samhällets tjänster. Transaktioner på Internet kan krypteras och kommer att bli närmast omöjliga att komma åt för beskattningsändamål.
- (sidan 153) Sven-Åke Lindgren menar att svensk ekobrottspolitik i långa stycken är socialdemokratisk i fråga om fenomenbeskrivning, innehållsliga betoningar och val av bekämpningsåtgärder. Trots en tjugofemårig konflikthistoria med uppenbara nackdelar för samhällets sammantagna bekämpningsinsatser, har ekobrottsfrågan ännu inte blivit föremål för några seriösa försök till partiöverskridande samförståndslösningar.
- (sidan 199) Lars Emanuelsson Korsell har jämfört ekobrottsbekämpningen under 1970-, 80- och 90-talen. Han har också funnit att det tydligt framträder att det är statens intressen som fokuserats mest. Det är först på senare tid som näringslivets intressen kommit med i bilden.
- (sidan 270) Ju fler medlemsländer (i EU) desto vagare regelverk och desto viktigare blir EG- domstolen. Britterna vänder sig mot alla försök att utvidga Domstolens tolkningsinitiativ ytterligare.
- (sidan 271) Den franske EU-rättsspecialisten vid Sorbonne, säger att EG-domstolen har en starkt överstatlig makt och möjligheter att federalisera Europa.
- (sidan 304) Från flera stater har inför EG-domstolen argumenterats för att skatteområdet är en fredad zon i förhållande till gemenskapen. Den syn har Domstolen inte delat (Ståhl).
- (sidan 377) Vi kan se att enskilda länder konkurrerar med varandra genom att sänka skattesatserna för företag. Det fenomenet är sannolikt svårt att ändra på så länge som länderna anser sig kunna uppnå ekonomiska fördelar. Det har den senaste tiden framförts flera förslag till att man, istället för att fortsätta sänka bolagsskatten i en fortsatt kapplöpning mot botten, helt enkelt ska avskaffa den. Niclas Virin, skattechef på Handelsbanken, är en av dem som anser detta, och han anser att det finns flera skäl till att avskaffa den.
- (sidan 389) Så kallade skatteparadis stod 1994 för 1,2% av världens population och 3% av världens BNP, men för 26% av tillgångarna och 31% av nettovinsterna hos amerikanska multinationella företag.
- (sidan 390) Det är inte många som försvarar skatteparadis. Men skatteparadisen gör bara vad många ”respektabla” länder runt om i världen gör, fast i en mer extrem form. Irland motsätter sig skatteharmonisering inom EU, eftersom deras låga skattesatser ger dem en konkurransfördel. Storbritannien blockerar ett kapitalskattedirektiv inom EU, eftersom det kan komma att skada London. Luxemburg och Schweiz går inte med på att på att utbyta information med utländska skatteförvaltningar, eftersom människor som vill minska sina skatteutgifter söker diskretion hos dem. Och USA kan mycket väl efterfråga ett världsomspännande förbud mot Internetskatter eftersom de som nettoexportör av e-handel har mest att vinna på detta. En del tycker att en World Tax Organisation ska ta plats bredvid institutioner som FN, NATO, IMF, Världsbanken och WTO. Men skattenationalism kommer troligtvis att försäkra att detta aldrig händer.
Utöver punkter som dragits upp ger rapporten en mycket bra översikt i allmännutbildning kring hur EU fungerar och hur EGs-rättigheter tillfaller medborgarna. Rapport gör också ett antal statistiska jämförelser i olika sammanhang mellan länder. Dessutom redovisar rapporten hur den svenska staten finansieras idag.
Vad blir rapportens resultat om Sverige och myndigheten inför 2010? — Behov av stora förändringar – behov av enorma ändringar i vilka uppgifter som skall skattefinansieras. Det exakta svaret lämnar vi till dom som har intresset att beställa rapporten. En modig rapport av något som ser ut som en modern Skattemyndighet i världen år 2000.