Årets största nyhet som vi kan avslöja är slående och för de flesta helt otrolig. Frågan gäller; när behöver icke EU-medborgare/nordiska medborgare arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Sverige?
Arbetstillstånd: behövs enbart vid anställning av en person som är icke nordisk medborgare.
För en EU-medborgare är det inget problem att få arbetstillstånd då det är hans rättighet, men för en t.ex. polsk eller schweizisk medborgare kan detta vara mycket svårare. Är en icke nordisk medborgare däremot egen företagare och ej anställd av sitt företag t.ex. enskild firma, HB, KB så behövs inget arbetstillstånd. Detta gäller alla medborgare över hela jorden.
Uppehållstillstånd: behövs enbart vid anställning av en person som är icke nordisk medborgare och som ej kommer från ett visumfritt land för att endast stanna här i max 90 dagar. För en EU-medborgare är det även här inget problem då det är hans rättighet att erhålla ett sådant bevis. Ganska många länder har dock ej visumfri inresa i Sverige och för dessa är det ett problem direkt. Däremot finns en rad länder upptagna på en lista som kan till varje tid rekvireras från Rikspolisstyrelsen över visumfria länder. Dessa medborgare kan stanna i Sverige tre månader utan uppehållstillstånd.
Polska och brasilianska medborgare: Polska och brasilianska medborgare är exempel på visumfria länder där medborgarna kan vara i Sverige i tre månader utan uppehållstillstånd. Vill dessa medborgare arbeta som egna företagare(dock ej anställda) behövs ej arbetstillstånd (se bilaga 1 med nyhetsbrevet). Resultatet av detta är att man kan t.ex. i Skåne låta polska målare måla sin villa, brasilianska pigor passa hemmet, kanadensiska datorkonsulter installera ett nytt nätverk som egna företagare till den timkostnad de är nöjda med och det är en fri uppgörelse mellan köparen och den utländske företagaren som fackrörelsen i Sverige ej kan lägga sig i. Polens minimilön per månad är f.n. ca 1.100 SEK och en genomsnittlig lön är 2.200 SEK (källa: ALMI). Även om man flerdubblar ersättningen är fortfarande kostnaden konkurrenskraftig mot det svenska prisläget. Ett par detaljer man ej får glömma är att om man köper tjänsterna från ett företag som ej är registrerat i Sverige eller EU måste man som köpare erlägga moms till Tullen för import av tjänsterna och det är också viktigt att säljaren har flera kunder så att han anses av skattemyndigheten vara oberoende annars kan myndigheten anse att ett anställningsförhållande föreligger.
Utländska medborgare kan sedan 1992 även om de ej bor i Sverige registrera företag hos PRV och det är som Ni säkert själv känner till både enkelt och billigt. Fördelen med att de s k polska och brasilianska medborgarna registrerar sitt företag i Sverige är att de då själva får redovisa sin mervärdeskatt och kunden slipper att gå till tullen. Nackdelen är att de då definitivt blir skatteskyldiga för sin inkomst i Sverige något som ej är en självklarhet när de ej har företaget registrerat i Sverige.
Uppställning på de icke EU/nordiska länder som var visumfria enligt Rikspolisstyrelsen den 1 januari 2002:
Norden
Europeiska Unionen
Andorra
Bulgarien
Cypern
Estland
Kroatien
Lettland
Lichtenstein
Litauen
Malta
Monaco
Polen
Rumänien
San Marino
Schweiz
Slovakiska Republiken
Slovenien
Tjeckiska Republiken
Ungern
Vatikanstaten
Argentina
Bolivia
Brasilien
Chile
Costa Rica
Ecuador
El Salvador
Guatemala
Honduras
Kanada
Mexico
Nicaragua
Panama
Paraguay
Uruguay
USA
Venezuela
Brunei
Hong Kong (Kina-SAR)
Israel
Japan
Macao (Kina-SAR)
Malaysia
Syd Korea
Singapore
Australien
Nya Zeeland
Bilaga 1 till nyhetsbrevet av Invandrarverkets eget skriftliga svar på frågan. Vill Ni veta mer om möjligheten att anlita egna företagare från ovanstående länder så kan Ni boka ett möte med oss på byrån.