I de flesta kommuner i Sverige administreras tillsynen av utskänkningstillstånd för restauranger av socialen i kommunen. Detta infördes under mitten av nittiotalet då tidigare tillsynen administrerades av länsstyrelserna.
Socialen utför löpande inspektioner av restaurangerna där de oanmält kommer in på restaurangen och kontrollerar gäster, kassa och personal. Inspektionerna utförs ofta i samarbete med annan myndighet så som skattemyndigheten eller polisen.
En restaurangägare har samma rättigheter som annan person att vid misstanke om brott att skyddas av rätten till en rättvis rättegång enligt artikel 6 i Europakonventionen. Restaurangägaren kan avvisa hela inspektionen om den ej är beviljad genom en husrannsakan.
Det vanliga är dock ej att restaurangägaren gör detta då han/hon ej vill ha dåliga relationer med de sociala myndigheter som ansvarar för utskänkningstillstånden. De sociala myndigheterna representeras oftast av tjänstemän som gärna vill framstå som lagens väktare vilket gör saken ännu mera komplicerad.
I ett fall som byrån känner till nekade en restaurangägare de sociala myndigheterna i Lund tillträde till en restaurang då myndigheten hade beslutat om att dra in restaurangens utskänkningstillstånd och ärendet låg i rätten för beslut. Detta var rätt av restaurangägaren då det enligt Europeisk rätt finns en definition som heter ”equality of arms” och betyder att två parter i ett mål för domstol har samma rättigheter och skyldigheter.
Restaurangägaren ägde ingen rätt att genomföra inspektioner hos myndigheten och då kunde myndigheten ej genomföra inspektioner hos honom. I praxis betyder detta att när myndigheten väljer att dra in ett utskänkningstillstånd minskar myndighetens möjligheter att kontrollera verksamheten under tiden frågan är för prövning i domstol.