Brochs Redovisningsbyrå KB kan avslöja att Sverige f n i princip inte har någon lagstiftning som styr hur en elektronisk taxameter skall se ut. Grunden till detta står att finna vid att det inom EU finns ett direktiv som heter ”notifieringsdirektivet” som ålägger EU-länderna att underrätta Europeiska Komissionen om nationella lagstiftningar avseende elektroniska varor.
När Sverige gick med i EU glömdes den svenska taxameterlagstiftningen helt bort i fråga om notifiering och i vintras uppmärksammades detta av Kommerskollegium i en svarskrivelse avseende ett klagomål från en Malmö-”importör” av taxameterutrustning. Malmö ”importören” ville köpa taxametrar ifrån Grekland och ansökte om tillstånd för att sälja dessa av Vägverket som nekade ”importören” detta. Vägverkets regler skyddade svenska taxametrar.
Vägverket hade dessutom tänkt att införa ett nytt regelverk som skulle träda i kraft i våras med krav där i princip varje taxibil skulle behöva byta ut sin taxameter till en kostnad av drygt 15.000 – 20.000 kr per bil. Vägverket anmäldes till Europeiska Komissionen för brott mot notifieringsdirektivet. Vägverket drog samtidigt tillbaka de nya reglerna om de dyra taxameterarna. Detta var dock väldigt sent, så många av Sveriges taxibilar hade redan köpt de dyra taxametrarna.
När Vägverkets jurister upptäckte den juridiska missen anmälde man snabbt de nya reglerna till Europeiska Komissionen. I den nya anmälan som ej kan träda i kraft före den är godkänd av Europeiska Komissionen hade Vägverket fortfarande tron att de kunde försöka stoppa taxametrar från andra EU-länder. Europeiska Komissionen anmärkte på hösten till Vägverket att anmälan ej uppfyllde EU:s regler.
Vägverket har i november skickat in en ny version av sin ursprungsanmälan och hoppas på att deras regler snart skall godkännas. Näringsminister Björn Rosengren sade i en Riksdagsdebatt i somras att han tror att reglerna träder i kraft vid årsskiftet.
Det ser ut som att Björn Rosengren får fel med tidsperspektivet. Om och när reglerna träder i kraft kan dessa ändå ifrågasättas, då allt arbete som Europeiska Komissionen utför avseende lagstiftning kan överklagas genom nationell domstol till EG-domstolen.
Avslutningsvis vill vi också uppmärksamma att det finns ett antal taxiförare i Sverige som har förlorat eller blivit straffade för att ha brutit mot reglerna kring taxametrar. Dessa personer är troligen ej medvetna om vad som har hänt under detta år och att de kan begära resning i sina mål då det förefaller vara svårt att bryta mot regler som ej finns. Den som begär resning och vinner kan sedan få skadestånd från Justitiekanslern.