Regeringsrätten har i en dom (mål 2769-03) den 28 oktober 2004 beslutat att låta en taxichaufför mista sin rätt till A-kassa. Detta på grund av att han inte stått till arbetsmarknadens förfogande eftersom hans körkort hade återkallats för förseelser för en tid om fyra månader. Regeringsrätten resonerar så här:
Av handlingarna framgår att motpartens körkort återkallades under 4 månader fr.o.m. den 2 november 1999. Till följd härav kunde han inte utföra sina ordinarie arbetsuppgifter. Inte heller var omplacering möjlig. Motparten erhöll inte någon lön under den tid körkortet var återkallat. Frågan i målet är om motparten i stället hade rätt till ersättning enligt ALF.
Enligt 9 § ALF förutsätts för ersättning bl.a. att sökanden är arbetslös och oförhindrad att i viss omfattning åta sig arbete för en arbetsgivares räkning. I 10 § finns vissa kompletterande regler. Bl.a. anges i 10 § första stycket 2 att ersättning inte lämnas till personer som är permitterade utan lön. Enligt 10 § andra stycket får regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer, om det finns särskilda skäl, föreskriva att ersättning får lämnas till personer som är permitterade utan lön. I 19 § förordningen om arbetslöshetsförsäkring anges undantag, som här inte är i fråga, från ersättningsförbudet.
Av förarbetena till ALF framgår att bakgrunden till det ersättningsförbud som togs in i 10 § var att arbetstagare som permitterades utan lön i vissa fall hade betraktats som arbetslösa och berättigade till arbetslöshetsersättning (SOU 1996:150 s. 102 och prop. 1996/97:107 s. 94 f.). Oklarheten rörande den närmare innebörden av arbetslöshetsbegreppet har inte undanröjts i ALF. Oavsett detta kan emellertid konstateras att det i målet inte är fråga om något sådant undantagsfall då en person som alltjämt omfattas av anställningsavtal ändå skall stå till arbetsmarknadens förfogande. Överklagande skall därför bifallas.
En trafikförseelse bestraffas oftast genom att personen skriver på ett strafföreläggande. Oftast tänker personen att det kan accepteras och att det endast rör sig om böter. Vad som oftast glöms bort är efterspelet. För en anställd taxichaufför kan det betyda att ett övervägande om indragande av körkortet kan komma att uppstå. Dras körkortet in så kan alltså inte taxichauffören få någon A-kassa utan förlorar inkomster helt under tiden. Är taxichauffören dessutom näringsidkare och har ett eget trafiktillstånd kan personen riskera att trafiktillståndet dras in. Alla i trafiken, särskilt yrkesförare, bör därför vara mycket mer restriktiva med att godkänna strafförelägganden på plats inför polisen. I stället bör ett svar lämnas till polisen om att man varken förnekar eller accepterar anklagelsen för brott och att man önskar se polisen bevisning i samråd med jurist före man eventuellt godtager något strafföreläggande.