Vi har sett att både restauranger och taxirörelser har fått det tufft med tjänstemän inom kommuner och Länsstyrelser som försöker dra in licenserna.
I Malmö och Lund har det uppmärksammats i massmedia att flera restauranger har förlorat sina utskänkningstillstånd. I samtliga fall som omtalades i Sydsvenskan förefaller restaurangerna ha fått inhibation vilket innebär att de äger rätt att servera enligt tillståndet trots att myndigheten önskar dra in tillståndet tills att domstolen har avkunnat dom.
Bland våra klienter har vi också fått uppleva ett fall där en taxichaufför anklagas för att ha installerat en strömbrytare vid skrivaren till taxametern (ett brott emot en föreskrift). Vidare anklagas även samma taxiförare för felaktiga tidböcker som anställda ej skött rätt trots att de vet vad som gäller när de erhåller utbildning som taxiförare.
Länsstyrelsen i det aktuella fallet önskade dra taxiförarens tillstånd på 3år då de ansåg att förseelsen var allvarlig. Det bör då noteras att taxameterns innehåll var intakt och taxametern kunde skriva ut kvitton ifall det behövdes vid ett senare tillfälle.
I ovanstående exempel som har förekommit under 1998 är det viktigt att fundera över hur långt en myndighets rättigheter sträcker sig i förhållande till de mänskliga rättigheterna under Europakonventionen. Konventionen behandlar begrepp så som att ett straff skall vara i proportion till en gärning. Vidare behandlar konventionen också begreppet äganderätt och har i tidigare domar bekräftat att ett tillstånd ägs av den enskilde. Genom att någon äger sitt tillstånd kan en myndighet ej konfiskera ett tillstånd hur som helst utan även här måste myndigheten handla med omsorg.
Är Ni intresserade i frågor om tillstånd eller känner Ni någon som har fått problem med sitt tillstånd så kan Ni ta kontakt med Europe Advisers Ltd i Gibraltar för konsultationer.