När Sverige gick med i EU fick Sveriges invånare en hel del nya friheter. En av dessa friheter är rätten att driva verksamhet inom EU/EES området. Då bolagskonstruktioner numera kan kopplas över nationsgränser uppkommer frågan vilken bolagskonstruktion som är mest lämplig? Vår uppfattning är att ett svenskt kommanditbolag som ägs av ett brittiskt aktiebolag i de flesta fall blir en bättre konstruktion än enbart ett svenskt aktiebolag.
Grunden till denna syn finner man vid granskning av faktorer som berör ett aktiebolag så som, ansvar, driftskostnader, storlek på aktiekapital, skattelagstiftning samt nationellt rättssystem. Vid en sådan granskning kommer man fram till att ett brittiskt aktiebolag (Ltd) är avsevärt bättre än ett svenskt aktiebolag (AB).
Den brittiska bolagstiftningen har inte så omfattande personligt ansvarskrav för bolagets styrelse och vidare är aktiekapitalets storlek ej lagstiftat. Den brittiska bolagsskatten 1999 är 20% upp till 300.000 brittiska pund i årsvinst (ca 4 milj SEK).
Svenska handels- och kommanditbolag kan enkelt ändras så att ett brittiskt aktiebolag ingår som bolagsman och därmed kommer den del av vinsten som tillfaller det brittiska bolaget att beskattas endast med svensk aktiebolagsskatt 28%. Någon brittisk skatt tillkommer ej så länge man håller sig under en brytpunkt som ligger en bra bit över 5 milj. kr/år i vinst.
När vinsten tas ut från det brittiska bolaget i form av utdelning eller lön måste ersättningen beskattas i det land där personen bor för stunden. Det landet behöver ej vara Sverige vid den tidpunkten utan kan var ett land med lägre skatter. Det går också att ta ut ersättningen i Sverige men då blir vinsten på bolagskonstruktionen ej så hög utan begränsas mer till att tillväxten på det beskattade kapitalet i det brittiska bolaget beskattas med 20% i stället för de 28% som gäller i Sverige.